Αράχωβα

το μπαλκόνι του Παρνασσού

Στο σκαλί μιας ράχης του ορεινού όγκου του Παρνασσού που κατεβαίνει προς την κοιλάδα του ποταμού Πλείστου (διαρρέει τον ελαιώνα της Άμφισσας), σε υψόμετρο που κυμαίνεται μεταξύ 900 και 1.100, βρίσκεται ένα φυσικό μπαλκόνι αλλά και ένα από τα σπουδαιότερα κέντρα ορεινού τουρισμού στη χώρα μας, η φημισμένη Αράχοβα (Αράχωβα).

Η γραφική κωμόπολη, η Ράχωβα όπως ήταν γνωστή έως τα χρόνια της Επανάστασης του 1821, είναι χτισμένη σε μια περιοχή που κατοικείται από την απώτατη αρχαιότητα. Η Αράχοβα έχει γνωρίσει αλματώδη ανάπτυξη τις τελευταίες δεκαετίες χάρη κυρίως στο γεγονός ότι αποτελεί το κλασικό πέρασμα αλλά και το συνήθη τόπο διαμονής για όσους επισκέπτονται τα χιονοδρομικά κέντρα του Παρνασσού.

Τους επισκέπτες της Αράχοβας, που απέχει μόλις 160 χιλιόμετρα από την Αθήνα, υποδέχονται προσεγμένα εστιατόρια, στυλάτα καφέ, καταστήματα με τοπικά προϊόντα (ξεχωρίζουν η διάσημη «φορμαέλα», η φέτα Παρνασσού, το εκλεκτό μπρούσκο κρασί και τα αραχοβίτικα υφαντά), ατμοσφαιρικά μπαρ και νάιτ κλαμπ, για τα οποία φημίζεται η κωμόπολη.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου

Top